06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Diastase

Een diastase kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen, en dus niet alleen na een zwangerschap. Men spreekt over een (rectus) diastase wanneer de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van de rechte buikspieren groter is dan normaal en/of wanneer er minder steun is van het bindweefsel. Een diastase kan diverse oorzaken hebben en leidt soms tot klachten.

Herkennen

Bij aanwezigheid van een diastase is er weinig tot geen stevigheid van de buik. Vaak kunt u bij een aanwezigheid van een diastase zien dat bij aanspanning van de rechte buikspieren een kuil of bult ontstaan over de lengte van de peesplaat (linea alba).

Zelftest

Wilt u weten of u een diastase heeft? Doe dan de volgende zelftest.

Ga op uw rug liggen en trek uw knieën op. Til uw hoofd en schouders een stukje op en kijk naar uw buik. Is er een kuil of tuut zichtbaar in de lengte van de peesplaat? U kunt ook voelen: Tast met uw vingers de gehele peesblad af in de lengte, breedte en diepte. Voelt de tussenruimte slap en diep, of ziet u een tuut? Dan is er sprake van een diastase. 

Twijfelt u? Uiteraard kunt u langskomen om te laten controleren of u een diastase heeft. 

 

Oorzaak

Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Het kan zijn dat de druk van binnenuit te groot (buikdruk) is of juist het weefsel te zwak, maar meestal is het een combinatie van beide. 

Het meest bekend is na een zwangerschap. Tijdens de zwangerschap neemt de druk toe door het groeiende kindje én neemt onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel af. In de laatste weken van de zwangerschap heeft iedere vrouw een diastase, het is een normaal proces en zelfs noodzakelijk om de buik te kunnen laten groeien. Bij 60% van de moeders is hun diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten. Bij 40% duurt dit langer en verdient dit soms extra aandacht. 

Overgewicht of vaak / veel buikdruk opbouwen (bijvoorbeeld bij het bespelen van een blaasinstrument, veel hoesten bij COPD of zware krachttraining met een inadequate techniek) kunnen leiden tot een diastase. 

 

Gevolgen

De gevolgen van een diastase kunnen zijn:

Behandeling

Wanneer is behandeling noodzakelijk? 

  • Voelt u bij de zelftest een duidelijke ruimte tussen de rechte buikspieren? Voelt u dat u de diepte in kan of ervaart u één of meer van bovengenoemde klachten? Dan is behandeling gewenst.

  • Ziet u bij de zelftest een tuut (‘doming’)? Dan is behandeling gewenst, ook wanneer u geen klachten heeft. U kunt namelijk later wellicht wel klachten ontwikkelen die u met behulp van goede adviezen en oefeningen kunt voorkomen.

  • Voelt u bij de zelftest een gleufje, maar heeft u verder geen klachten? Dan is behandeling niet nodig. 

 

Wanneer u een diastase heeft, kunt u bij ons terecht voor behandeling. De behandeling van een diastase bestaat o.a. uit:

  • Oefenen van de buikspieren
  • Houdingscorrectie
  • Adviezen voor tillen en opvangen van buikdruk
  • Het geven van (preventieve) instructies
  • Wellicht extra steun van buitenaf door middel van een sluitlaken of medical tape

Wilt u deskundige begeleiding bij uw diastase?