06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode wat wij o.a. toepassen in onze praktijk. Het is een behandeling gericht op het aanpakken van triggerpoints, of ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints kunnen ontstaan door o.a. overbelasting, stress, een niet optimale houding of wanneer u een beweging niet juist inzet. Iedereen heeft triggerpoints en dat leidt niet altijd tot beperkingen. Wanneer een triggerpoint echter zorg voor pijn (op de plek of uitstralend) of voor een verkorting van de spier, is het goed om dit te laten behandelen. 

Wat is Dry Needling?

Met Dry Needling wordt er gebruik gemaakt van een ‘droge’ naald. Er worden geen ontstekingsremmers toegediend. Allereerst wordt er gekeken waar de triggerpoint (spierknoop) zit, waarna vervolgens de naald zal worden ingebracht. Wanneer de naald de triggerpoint bereikt, kunt u voelen dat de spier zich samentrekt (een twitch), u kunt een zwaar of uitstralend gevoel ervaren of u voelt er weinig van. De naald wordt daarna gelijk weer verwijderd. Er zal niet tegen de naald aan worden getikt of een roerende beweging worden gemaakt: dat zorgt vaak voor een heftige nareactie. In de meeste gevallen merkt u na de behandeling al snel een verbetering in het bewegen. Het kan een kortdurende reactie van maximaal 2 dagen geven en wordt dan aangegeven als spierpijngevoel. 

Binnen onze praktijk zijn Jannie Postma, Hester Viëtor, Nynke Koster en Tanja Boomsma gecertificeerd om Dry Needling toe te passen.

 

Met welke klachten kunt u bij ons terecht voor Dry Needling?

Wij behandelen triggerpoints in de regio van de rug, billen / heupen, liezen, bekkenbodem (uitwendig) en nek / schouders met Dry Needling. Met name passen wij Dry Needling toe bij triggerpoints in het bekkengebied. Triggerpoints in de armen en onderbenen behandelen wij niet. 

 

Geen verwijzing nodig

U kunt zonder verwijzing van uw (huis)arts terecht voor Dry Needling. 

Vergoeding en Tarieven

De vergoeding van Dry Needling gaat meestal vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar. Indien u een chronische aandoening heeft, welke op de Chronische Lijst staat, kan de vergoeding ook via de Basisverzekering gaan.

Hoeveel behandelingen worden vergoed, is per zorgverzekeraar verschillend. Mocht u geen aanvullende verzekering hebben of een aandoening die niet op de Chronische Lijst staat, worden de tarieven van de praktijk gehanteerd.

 

Vergoeding via de zorgverzekeraar

Op de website van Independer kunt u nalezen hoeveel behandelingen uw zorgverzekeraar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering.

Met alle zorgverzekeraars is in 2023 een contract afgesloten, waardoor het volledige bedrag voor een behandeling wordt vergoed. De declaratie gaat rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar.

 

Voorbeeld De Friesland 2023: 

  • AV Opstap: 6 behandelingen
  • Budget / Doorstap: 9 behandelingen
  • AV Standaard: 12 behandelingen
  • AV Extra: 18 behandelingen
  • AV Optimaal: 36 behandelingen
  • AV Instap: geen behandelingen

Niet of onvoldoende aanvullend verzekerd?

Wanneer u niet aanvullend bent verzekerd of wanneer uw aanvullende verzekering niet toereikend genoeg is, zijn de kosten voor uw eigen rekening. De onderstaande tarieven zijn dan van toepassing.

 

Tarieven 2023

  • Behandeling in de praktijk (30 min.): € 45,00
  • Behandeling aan huis (ca. 45 min.): € 75,00
  • Intake, onderzoek en behandeling (ca. 45 min.): € 80,00
  • Intake, onderzoek en behandeling aan huis (ca. 60 min.): € 85,00

Bij het te laat afzeggen of bij het niet op komen dagen bij een afspraak, wordt 75% van bovenstaande tarieven naar u doorberekend. Een afspraak kunt u op werkdagen tot 24 uur van tevoren afzeggen of wijzigen. Een afspraak afzeggen voor een maandag moet vóór vrijdag 17.00 uur bekend zijn bij ons.
De verantwoordelijkheid om in de gaten te houden hoeveel behandelingen vergoed worden via de zorgverzekeraar ligt bij uzelf en NIET bij ons. Wij als praktijk zijn niet verantwoordelijk wanneer achteraf blijkt dat u geen recht (meer) had op vergoeding vanuit de zorgverzekering.

De betalingsvoorwaarden die gelden in de praktijk, kunt u nalezen op de pagina De Praktijk onder het kopje “Algemene voorwaarden”.

"Wilt u ervaren wat Dry Needling voor u kan betekenen?"