06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode wat wij o.a. toepassen in onze praktijk. Het is een behandeling gericht op het aanpakken van triggerpoints, of ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints kunnen ontstaan door o.a. overbelasting, stress, een niet optimale houding of wanneer u een beweging niet juist inzet. Iedereen heeft triggerpoints en dat leidt niet altijd tot beperkingen. Wanneer een triggerpoint echter zorg voor pijn (op de plek of uitstralend) of voor een verkorting van de spier, is het goed om dit te laten behandelen. 

Wat is Dry Needling?

Met Dry Needling wordt er gebruik gemaakt van een ‘droge’ naald. Er worden geen ontstekingsremmers toegediend. Allereerst wordt er gekeken waar de triggerpoint (spierknoop) zit, waarna vervolgens de naald zal worden ingebracht. Wanneer de naald de triggerpoint bereikt, kunt u voelen dat de spier zich samentrekt (een twitch), u kunt een zwaar of uitstralend gevoel ervaren of u voelt er weinig van. De naald wordt daarna gelijk weer verwijderd. Er zal niet tegen de naald aan worden getikt of een roerende beweging worden gemaakt: dat zorgt vaak voor een heftige nareactie. In de meeste gevallen merkt u na de behandeling al snel een verbetering in het bewegen. Het kan een kortdurende reactie van maximaal 2 dagen geven en wordt dan aangegeven als spierpijngevoel. 

Binnen onze praktijk zijn Jannie Postma, Hester Viëtor, Nynke Koster en Tanja Boomsma gecertificeerd om Dry Needling toe te passen.

 

Met welke klachten kunt u bij ons terecht voor Dry Needling?

Wij behandelen triggerpoints in de regio van de rug, billen / heupen, liezen, bekkenbodem (uitwendig) en nek / schouders met Dry Needling. Met name passen wij Dry Needling toe bij triggerpoints in het bekkengebied. Triggerpoints in de armen en onderbenen behandelen wij niet. 

 

Geen verwijzing nodig

U kunt zonder verwijzing van uw (huis)arts terecht voor Dry Needling. 

Vergoeding en Tarieven

De vergoeding van de therapie gaat vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar bij de zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben afgesloten. Hoeveel behandelingen worden vergoed, is per zorgverzekeraar verschillend. De kosten gaan dus niet van uw eigen risico af. Indien u een chronische aandoening heeft, welke op de Chronische Lijst staat, kan de vergoeding ook via de Basisverzekering gaan.

Mocht u geen aanvullende verzekering hebben, een aandoening die niet op de Chronische Lijst staat of bent u aangesloten bij een zorgverzekeraar waar wij geen contract mee hebben afgesloten, worden de tarieven van de praktijk gehanteerd.

In 2023 hebben wij met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. In 2024 hebben wij niet met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.

 

Vergoeding via de zorgverzekeraar

Indien u kiest of hebt gekozen voor een zorgverzekeraar waar wij WEL een contract mee hebben, dienen wij de kosten voor een behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar in. U krijgt dan, afhankelijk van de door uw gekozen aanvullende verzekering, de kosten per behandeling 100% vergoed.

Hoeveel behandelingen uw zorgverzekeraar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering, kunt u hier nalezen. Let op: Wij ruimen extra tijd in voor het eerste consult, zodat er ook gelijk behandeld kan worden. Daarom rekenen wij twee behandelingen voor het eerste consult, zie tabblad werkwijze voor meer uitleg.

 

In 2023 hebben wij met alle zorgverzekeraars een contract. Wij hebben in 2024 een contract met:

 – Achmea: De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, De Christelijke Zorgverzekeraar, ZieZo, Studenten Goed Verzekerd
– Menzis: Menzis, Anderzorg, Hema, VinkVink
– VGZ: VGZ, VGZ Bewuzt, Unive, UMC, IZZ, IZA, Zekur, United Consumers
– DSW: DSW, Stad Holland, InTwente
– ONVZ: ONVZ en VvAA
– Eucare: Eucare, Aevitae
– ENO: Salland
– CZ alleen voor (Bekken)Oefentherapie (Dus bij behandeling door Jannie, Hester, Nynke en Halberta – NIET bij Tanja)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden 

Hiernaast kunt u zorgverzekeraars en hun labels vinden waar wij GEEN contract mee hebben afgesloten in 2024. Deze zorgverzekeraars stellen dusdanige eisen, waardoor wij niet de kwaliteit van zorg kunnen leveren die wij zo belangrijk vinden. 

Kiest u of heeft u gekozen voor een zorgverzekeraar met wie wij géén contract hebben getekend, dan worden de kosten na afloop van een behandeling verrekend. Vervolgens kunt u zelf de kosten van de behandeling bij uw verzekeraar declareren. U krijgt dan, ook hierbij afhankelijk van de door uw gekozen aanvullende verzekering, een deel van de kosten vergoed. Meestal is dit rond de 60-80% per behandeling.

Heeft u een restitutiepolis? Dat betekent dat u vrij bent om de behandelaar te kiezen die u wenst. U krijgt dan meestal het grootste deel van de kosten (soms zelfs 100%) vergoed.

Niet of onvoldoende aanvullend verzekerd?

Wanneer u niet aanvullend bent verzekerd of wanneer uw aanvullende verzekering niet toereikend genoeg is, zijn de kosten voor uw eigen rekening. De onderstaande tarieven zijn dan van toepassing. Wanneer u verzekert bent bij een zorgverzekeraar waar wij GEEN contract mee hebben, worden ook onderstaande tarieven gehanteerd.

 

Tarieven 2023

  • Behandeling in de praktijk (30 min.): € 45,00
  • Behandeling aan huis (ca. 45-60 min.): € 75,00
  • Intake, onderzoek en behandeling (ca. 45-60 min.): € 80,00
  • Intake, onderzoek en behandeling aan huis (ca. 60 min.): € 85,00
  • Eenmalig controle consult na de bevalling (45-60 min.): € 80,00

 

Tarieven 2024 

  • Volgen binnenkort op de website

 

Bij het te laat afzeggen of bij het niet op komen dagen bij een afspraak, wordt 75% van bovenstaande tarieven naar u doorberekend. Een afspraak kunt u kosteloos op werkdagen tot 24 uur van tevoren afzeggen of wijzigen. Een afspraak afzeggen voor een maandag moet vóór vrijdag 17.00 uur bekend zijn bij ons.

De verantwoordelijkheid om in de gaten te houden hoeveel behandelingen vergoed worden door de zorgverzekeraar, ligt bij uzelf en NIET bij ons als praktijk. Wij zijn niet verantwoordelijk wanneer er achteraf blijkt dat u geen recht (meer) had op vergoeding vanuit de zorgverzekering. Lees hier meer over bij de algemene voorwaarden op deze website.

"Wilt u ervaren wat Dry Needling voor u kan betekenen?"