06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Oefentherapie Cesar / Mensendieck

 

Heeft u langdurig bestaande klachten? Of heeft u klachten die telkens weer terugkomen? Wellicht is Oefentherapie – ook wel Oefentherapie Cesar / Mensendieck genoemd – iets voor u! U leert binnen deze therapie wat u zélf kunt doen om klachten te verminderen en te voorkomen. Er is veel aandacht voor bewustwording hóé u beweegt. Daarmee wordt er ook gewerkt aan preventie, om klachten in de toekomst te voorkomen. U leert dus anders en beter bewegen en ontvangt oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven toe kunnen worden gepast. 

 

Oefentherapie – ook wel Oefentherapie Cesar / Mensendieck genoemd – is een behandelmethode om zorg te bieden wanneer u klachten heeft op het gebied van houding en beweging. Te denken valt aan langdurige of terugkerende klachten in het gebied van nek/schouder, boven- of onderrug, heupen, knieën, etc. 

Hoe u beweegt staat centraal binnen Oefentherapie Cesar / Mensendieck. Klachten blijven in stand of komen terug wanneer een beweging niet optimaal in wordt gezet. Er treedt een compensatie op en dit kan tot pijnklachten leiden. Binnen de therapie wordt u bewust gemaakt hoe u beweegt en wordt u geleerd hoe het anders kan, zodat er een langdurig effect kan worden bereikt. De oefeningen die mee worden gegeven zijn gemakkelijk in het dagelijks leven toe te passen. Een goede uitleg over de oorzaak is van belang om inzicht te krijgen over uw klachten. 

Naast dat er aandacht is voor hóé iemand beweegt, kijken we ook naar de voorwaarden voor bewegen. Zijn er blokkades in bijvoorbeeld de rug of het bekken? Hoe is de spierspanning? Mocht dit niet optimaal zijn, zullen wij technieken als massages, dry needling en mobilisaties toepassen.

Binnen de praktijk zijn 4 oefentherapeuten Cesar / Mensendieck werkzaam. Jannie Postma, Hester Viëtor, Nynke Koster en Halberta Tuinenga zijn tevens geregistreerde bekkenoefentherapeuten. Dat betekent dat wij ons extra hebben gespecialiseerd in het bekken(bodem)gebied. 

 

Geen verwijzing nodig

U kunt zonder verwijzing van uw (huis)arts terecht voor Oefentherapie Cesar / Mensendieck. Bij sommige zorgverzekeraars is een verwijzing nodig wanneer de behandeling bij u thuis plaatsvindt. Behandeling aan huis vindt plaats wanneer u fysiek niet in staat bent naar de praktijk te kunnen komen. Wanneer het nodig is om een verwijzing te regelen, zullen wij dat van tevoren aangeven.

Werkwijze

Hier kunt u nalezen wat onze werkwijze is tijdens de behandelingen.

Eerste behandeling

De Intake
Tijdens de eerste behandeling vindt de intake plaats. Allereerst worden uw gegevens genoteerd, waarna u mag vertellen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld: waar zitten uw klachten? Wanneer heeft u meer last en wanneer heeft u minder last? Wat doet u in het dagelijkse leven? Wat zou u graag weer willen kunnen? Met deze en vele andere vragen krijgen wij een beeld van uw klachten en hoe u ermee omgaat. En dit geeft ook inzicht waar we samen aan kunnen werken tijdens de therapie.

 

Het onderzoek

Na het intakegesprek volgt in de eerste behandeling ook het onderzoek. Dit gebeurt meestal in ondergoed, zodat we een goede indruk kunnen krijgen van uw houding. Wanneer u dit een groot probleem vindt, dan kunnen we in overleg kijken naar een passende oplossing (bijvoorbeeld een legging of kort broekje dragen).

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken hoe u beweegt. Hoe zit of staat u? Hoe loopt of tilt u? Hoe worden uw gewrichten hierbij belast? Welke spieren gebruikt u hierbij? Daarnaast zullen we ook specifieke testen uitoefenen, bijvoorbeeld om te beoordelen hoe de beweeglijkheid is van een gewricht en of er ergens een blokkade zit. Het voelen naar spierspanning is hierbij ook van belang. Door dit onderzoek proberen wij een antwoord te vinden om hiermee de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. 

 

Het behandelplan
Tussendoor en ook na het onderzoek wordt u uitgelegd wat de conclusie is: waar komen de klachten vandaan en waar gaan we aan werken. We stellen samen een plan op. Daarna zal er de behandeling worden opgestart. Er wordt continue gekeken of onze therapie de beste oplossing voor u biedt. Zo niet, zullen wij u doorverwijzen en u hierin begeleiden.

 

Vervolg behandeling

Waar de behandeling uit bestaat is afhankelijk van uw vraag en de uitkomst van het onderzoek. Wat wij erg belangrijk vinden is uitleg geven, zodat u begrijpt wat er aan de hand is en waarom wij kiezen voor een bepaalde behandeling.
 
Wellicht krijgt u tips en adviezen hoe u het beste kunt bewegen. Welke spieren moet u aanspannen, of welke moet u juist leren ontspannen. Naast adviezen kunt u ook oefeningen meekrijgen, welke u thuis kunt uitvoeren. Dit zijn bijvoorbeeld oefeningen die u kunt doen om pijnklachten te verminderen of oefeningen om de stabiliteit te verbeteren.
 
Daarnaast kunnen wij ook technieken toepassen om pijnklachten te verminderen, zodat u de adviezen ook kán toepassen. Hierbij maken wij gebruik van o.a. massage, dry needling en mobilisatietechnieken.

Vergoeding en Tarieven

 

De vergoeding van de therapie gaat vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar bij de zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben afgesloten. Dit geldt voor zowel bekkenoefentherapie als fysiotherapie. Hoeveel behandelingen worden vergoed, is per zorgverzekeraar verschillend. De kosten gaan dus niet van uw eigen risico af. Mocht u geen aanvullende verzekering hebben of bent u aangesloten bij een zorgverzekeraar waar wij geen contract mee hebben afgesloten, worden de tarieven van de praktijk gehanteerd.

 

Vergoeding via de zorgverzekeraar

In 2024 hebben wij niet met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Indien u heeft gekozen voor een zorgverzekeraar waar wij WEL een contract mee hebben, dienen wij de kosten voor een behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar in. U krijgt dan, afhankelijk van de door u gekozen aanvullende verzekering, de kosten per behandeling 100% vergoed.

Hoeveel behandelingen uw zorgverzekeraar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering, kunt u hier nalezen. Let op: Wij plannen extra tijd in voor het eerste consult, zodat er ook gelijk behandeld kan worden. Daarom rekenen wij twee behandelingen voor het eerste consult. Lees hierover meer op het tabblad werkwijze.

Wij hebben in 2024 WEL een contract met:

– Achmea: De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, De Christelijke Zorgverzekeraar, ZieZo, Studenten Goed Verzekerd
– Menzis: Menzis, Anderzorg, Hema, VinkVink
– VGZ: VGZ, VGZ Bewuzt, Unive, UMC, IZZ, IZA, Zekur, United Consumers
– DSW: DSW, Stad Holland, InTwente
– ONVZ: ONVZ, VvAA
– Eucare: Eucare, Aevitae
– ENO: Salland
– CZ alleen voor (Bekken)Oefentherapie (d.w.z. bij behandeling door Jannie, Hester, Nynke en Halberta – NIET door Joyce)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden

Wij hebben in 2024 GEEN contract met:

– Zorg en Zekerheid: Zorg en Zekerheid, AZVZ
– ASR: A.S.R., Ik kies Zelf (Vroeger Ditzo)
– CZ alleen voor Fysiotherapie (d.w.z. bij behandeling door Joyce)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden

Heeft u gekozen voor een zorgverzekeraar met wie wij géén contract hebben getekend, dan worden de kosten na afloop van een behandeling verrekend. Vervolgens kunt u zelf de kosten van de behandeling bij uw verzekeraar declareren. U krijgt dan, ook hierbij afhankelijk van de door u gekozen aanvullende verzekering, een deel van de kosten vergoed,. Meestal is dit rond de 60-80% per behandeling.

Heeft u een restitutiepolis? Dat betekent dat u vrij bent om de behandelaar te kiezen die u wenst. U krijgt dan meestal het grootste deel van de kosten (soms zelfs 100%) vergoed.

 

Niet of onvoldoende aanvullend verzekerd?

Wanneer u niet aanvullend bent verzekerd of wanneer uw aanvullende verzekering niet toereikend genoeg is, zijn de kosten voor uw eigen rekening. De onderstaande tarieven zijn dan van toepassing. Wanneer u verzekert bent bij een zorgverzekeraar waar wij GEEN contract mee hebben, worden ook onderstaande tarieven gehanteerd.

 

Tarieven 2024 

  • Behandeling in de praktijk (30 min.): € 50,00
  • Behandeling aan huis (ca. 30-45 min.): € 90,00 *
  • Intake, onderzoek en behandeling (ca. 45-60 min.): € 90,00
  • Intake, onderzoek en behandeling aan huis (ca. 45-60 min.): € 100,00 *
  • Eenmalig controle consult na de bevalling (45-60 min.): € 90,00

*  Woont u verder dan 5 kilometer van de praktijk (Gerekend vanaf de dichtstbijzijnde praktijklocatie Drachten of Surhuisterveen)? Dan wordt er een extra reiskostenvergoeding van € 0,25 per kilometer gerekend.

 

Bij het te laat afzeggen of bij het niet op komen dagen bij een afspraak, wordt 75% van bovenstaande tarieven naar u doorberekend. Een afspraak kunt u kosteloos op werkdagen tot 24 uur van tevoren afzeggen of wijzigen. Een afspraak afzeggen voor een maandag moet vóór vrijdag 17.00 uur bekend zijn bij ons.

De verantwoordelijkheid om in de gaten te houden hoeveel behandelingen vergoed worden door de zorgverzekeraar, ligt bij uzelf en NIET bij ons als praktijk. Wij zijn niet verantwoordelijk wanneer er achteraf blijkt dat u geen recht (meer) had op vergoeding vanuit de zorgverzekering. Lees hier meer over bij de algemene voorwaarden op deze website.

"Wilt u ervaren wat Oefentherapie Cesar - Mensendieck voor u kan betekenen?"