06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Rugpijn tijdens de menstruatie

 

Vaak last van rugpijn tijdens de menstruatie? Ongeveer 10% van alle vrouwen heeft last van lage rugpijn rond de menstruatie. Heb je ook zonder de menstruatie al wat last van rugklachten, dan is het dubbel feest. In deze blog leggen we uit waarom vrouwen vaak last hebben van rugpijn tijdens de menstruatie en kun je tips nalezen om deze menstruatieklachten zoveel mogelijk tegen te gaan.

 

Menstruatieklachten komen bij vrijwel iedere vrouw wel eens voor. De meest genoemde klachten is buikpijn, maar daarnaast ondervinden veel vrouwen ook lage rugpijn, uitstralingspijn, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Bij een klein percentage vrouwen is er sprake van misselijkheid, diarree en/of duizeligheid. De meest hevige klachten komen voor bij tieners en twintigers. Naarmate vrouwen ouder worden, nemen de klachten vaak geleidelijk af.

 

Lage rugpijn rondom de menstruatie komt vaak door:

  • Het samentrekken van de baarmoeder
  • Het vrijkomen van een grote hoeveelheid prostaglandines

 

Kort voor de menstruatie komen er grote hoeveelheden van de hormonen prostaglandines vrij uit cellen die aan de binnenkant van de baarmoeder liggen. Prostaglandines zijn hormonen die heel veel verschillende functies in het lichaam hebben. Een belangrijke functie is zorgen voor het verwijden en vernauwen van bloedvaten. Bij het begin van de menstruatie zorgen deze hormonen ervoor dat de bloedvaten van de baarmoeder zich gaan vernauwen. Hierdoor trekt de baarmoeder zich samen. En dat kan dan weer lijden tot buikkrampen, uitstralingspijn en lage rugpijn.

 

Deze prostaglandines blijken ook effect te hebben op de steunbanden en de banden in de rug. Ze verslappen namelijk de banden, waardoor de onderrug iets in elkaar zakt. Wanneer je aan het eind van de menstruatie bent, dalen deze hormonen weer. De banden worden dus weer steviger en je rug komt weer wat rechter te staan.

 

Wat kun je doen om de rugklachten te verminderen?

  • Zorg voor voldoende beweging

Wanneer je een actieve leefstijl hanteert, is je lichaam fitter en beter in staat om menstruatieklachten op te vangen. Activiteiten zoals wandelen of fietsen verbeteren de doorbloeding in de buikholte en in de spieren in de buik en onderrug.

  • Zorg voor ontspanning

Het helpt om de spieren rondom je rug en bekken te ontspannen. De buikademhaling is hierbij belangrijk, maar ook oefeningen vanuit de yoga of andere ontspanningsoefeningen kunnen een goede bijdrage geven. Uiteraard kunnen wij jou ook aan geschikte oefeningen helpen.

  • Warmte

Een warme kruik op de buik of onderrug kan helpen ter ontspanning van de spieren. Tevens helpt warmte ook om de doorbloeding te stimuleren.

  • Maak eventueel gebruik van pijnmedicatie

Wanneer je rugpijn ervaart tijdens je menstruatie is het aan te raden om direct bij het begin van de menstruatie pijnstillers te gaan slikken en niet pas te wachten totdat de pijn er is. De pijnstillers die helpen zijn ontstekingsremmers uit de categorie NSAID’s.

  • Medical tape

Medical Taping is een behandelmethode die wij kunnen inzetten bij  menstruatieklachten. De Medical Tape heeft invloed op het onderliggende weefsel en biedt tevens steun.

 

Is de pijn in de onderrug rondom je menstruatie zodanig hevig dat je met bovenstaande tips niet uitkomt, dan is professionele hulp gewenst. Je kunt ons inschakelen voor specifieke oefeningen / adviezen of medical tape. Echter wanneer je merkt dat het vooral voortkomt uit een hormonale disbalans, raden wij aan om een afspraak te maken bij een Care for Women specialiste. Kijk op https://zorgverleners.careforwomen.nl/ voor meer informatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *