06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Kan ik mijn houding veranderen?

“Maar ik heb al jarenlang op deze manier bewogen. Dat lukt toch nooit weer om mijn houding nu nog te veranderen?” Dit is één van de meest gehoorde uitspraken die ik hoor als oefentherapeut. En het antwoord die ik dan geef? Het kan zeker!

In mijn vorige blog heb ik het gehad over mijn veranderingen van de afgelopen tijd op werkgebied. In deze blog sta ik stil bij wat ik doe als oefentherapeut Cesar / Mensendieck: de gedragsverandering.

Veel cliënten komen bij mij met een pijnklacht die al een tijdlang bestaat en willen hier graag een oplossing voor. Als oefentherapeut kijk ik echter nooit alleen daar waar de pijn zit. Ik probeer in kaart te brengen wat je allemaal doet waardoor jouw klachten ontstaan. Beweeg je bijvoorbeeld wel voldoende? Neem je voldoende rust? Maar vooral ook: hóé beweeg je? Dus hoe zit, sta, loop, buk of til je? Hoe is de stand van jouw gewrichten hierbij? Welke spieren gebruik je hierbij wél of juist niet? Wat doet je ademhaling?

Wanneer deze alledaagse houdingen en bewegingen niet efficiënt zijn, kan dat voor problemen en overbelasting zorgen. Een inefficiënte houding of beweging ontstaat echter niet van de een op de andere dag. Klachten soms wel. Een goede vergelijking is misschien het bekende stukje ijzerdraad. Buig je dit 1 keer dubbel, gebeurt er niets. Door dit zelfde stukje ijzerdraad een aantal keer op en neer te buigen komt er een punt waarop het breekt. Zo zou je dit ook kunnen zien met het menselijk lichaam. Een verkeerde bukbeweging leidt niet meteen tot een hernia of een aanval van spit. Maar door jaren achter elkaar niet efficiënt te bukken komt er een keer het moment dat de rug, net zoals het ijzerdraadje, het opgeeft. Dit voorbeeld maakt veel duidelijk, maar belangrijker is natuurlijk de vraag hoe iemand van zijn of haar klachten af kan komen.

En dan komt natuurlijk de vraag: hóe verander ik dat dan? Een houding of beweging veranderen gaat niet zomaar. Je leert dit niet af. Stel je voor dat je te horen zou krijgen dat je bijvoorbeeld zwemmen of fietsen af zou moeten leren. Dit zijn bewegingen die je je eigen hebt gemaakt. Hoe zou je die af moeten leren? De enige mogelijkheid is dat je het niet meer doet. Maar je kunt het dan nog steeds wel!

Aanleren in plaats van afleren
Ik richt me dan ook niet om iets af te leren, maar juist om andere manieren van staan, bukken, lopen etc. áán te leren. Dat kan namelijk wel! Iedereen is in staat om nieuwe bewegingen te leren. Of je nou 20, 40 of 80 jaar bent. Mensen hebben de mogelijkheid om andere bewegingen eigen te maken. Er zijn mensen op latere leeftijd die leren zwemmen. Ook hier worden bewegingen geoefend en worden deze bewegingen opgeslagen in je hersenen. Zo kan dat ook met eenvoudige dagelijkse bewegingen zoals het lopen, het bukken, het staan. Je leert de beweging, en door het herhalen (oefenen) van deze bewegingen zorg je ervoor dat je ze eigen maakt. Natuurlijk kijk ik ook of of je de voorwaarden hebt om een gunstige houding toe te kúnnen passen. Wanneer je onderrug bijvoorbeeld heel stijf is, is het lastig om een goede strekking toe te passen. Maar uiteindelijk draait het binnen de oefentherapie om bewustwording. Want wanneer je bewust bent van dingen, kun je gaan veranderen.

En wanneer je jezelf betrapt op bijvoorbeeld een ongunstige zithouding, is dat juist een positief teken! Want op dat moment ben je in staat om dit te herstellen en de aangeleerde zithouding te gaan gebruiken. Voor die tijd bleef je gewoon zitten..  Het is het voorbeeld die ik in de praktijk geef van de prullenbak. Wanneer je iets wil weggooien, loop je automatisch naar de prullenbak. Wanneer je de prullenbak verplaatst in je huis, loop je de eerste tijd ongetwijfeld naar de oude plek. Na een tijdje loop je naar de nieuwe plek. Heb je stress of ben je druk, zal je eerst ook weer naar de oude plek toelopen. Maar na een tijdje is het geautomatiseerd en loop je naar de nieuwe plek. Wees bewust van je houding en blijf je zelf herstellen!

Vraag hulp
Veel mensen gaan zelf experimenteren met het corrigeren van hun houding. We weten namelijk wel dat we rechtop moeten staan en zitten. En daar kan het al mis in gaan. Je overstrekt misschien wel je onderrug, waardoor er te veel spanning in je lichaam opgebouwd wordt en klachten juist toenemen.  De vanouds “buik in, borst vooruit en schouders naar achteren” helpt hier al helemaal niet aan mee! Uiteindelijk breng je een kapotte auto toch ook naar de monteur omdat diegene er verstand van heeft? Vraag hulp aan de oefentherapeut, het is gunstig voor je lichaam en je gezondheid, nu en in de toekomst. Het aanleren van nieuwe houdingen en bewegingen, dáár zit de kracht van Oefentherapie Cesar en Mensendieck. En niet in de kracht van rug- en buikspieren.

Kent u iemand in uw omgeving die mijn hulp wel zou kunnen gebruiken? Attendeer ze dan op mijn praktijk of website.

Ik help u graag!

Jannie Postma

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *