06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

De invloed van een verkeerde stand van het bekken op andere klachten (o.a. rug- en hoofdpijn)

Hoofdpijn, rugpijn, bekkenbodemklachten; vaak geldt dat je vooral wordt behandeld daar waar je last hebt. Bij hoofdpijn wordt er vooral gekeken naar de nek en de spieren in de schouders. Voor de rug geldt dat de behandeling zich vaak richt op het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug en verminderen van spierspanning in de rug. Bij bekkenbodemklachten als urineverlies en een zwaar gevoel is de behandeling vooral gericht op de bekkenbodemfunctie. Natuurlijk is dit belangrijk en gelukkig zal dit ook genoeg mensen goed helpen. Maar wat als de klachten maar telkens weer terugkomen of dat je merkt dat er geen vooruitgang komt?

 

Elke klacht moet je in het totaalbeeld zien. Tijdens de opleiding als oefentherapeut stond dit centraal. Je houding en manier van bewegen is van invloed voor pijnklachten. Wanneer je bijvoorbeeld met je knieën op slot staat, heeft dit invloed op de onderrug en bovenrug. De meeste fysiotherapeuten kijken tegenwoordig ook meer naar het gehele lichaam, ontzettend positief.

 

Maar toch is onze behandelwijze verschillend ten opzichte van vele andere praktijken. Veel (voormalige) cliënten geven ook aan: “Goh, jullie kijken echt heel anders” of “hier is nog nooit naar gekeken”.

bekken-heiligbeen-stuit

Veel therapeuten kijken voor hun gevoel wel naar het hele lichaam, maar kijken alleen naar de onderrug of hoger. Sommigen behandelen ook het SI-gewricht (sacro-iliacale gewricht), maar lager dan dit gewricht eigenlijk zelden. En dat is heel jammer! Want we hebben ook een stuitje en een heiligbeen en dit zijn ook ontzettend belangrijke botstructuren. Wanneer deze gewrichten niet een optimale stand hebben, kan dit veel problemen opleveren. Gelukkig kijken er al steeds meer therapeuten naar de stand van het stuitje, maar helaas geldt dit niet voor het heiligbeen.

 

In onze praktijk zien we vaak dat cliënten een verkeerde stand hebben van het heiligbeen en/of het stuitje. Wanneer hier een verkeerde stand aanwezig is, zal het lichaam gaan compenseren. Sommigen geven de pijn aan bij het heiligbeen of stuitje, maar dit hoeft niet. Pijn in de onderrug, hoofdpijnklachten of bekkenbodemklachten (urineverlies, moeite met scheetjes ophouden, zwaar gevoel) zijn veel gehoorde klachten die voort kunnen komen uit een verkeerde stand van het stuitje of heiligbeen. En dan hoef je niet eens pijnklachten van het stuitje en heiligbeen zelf te hebben. Daar waar het lichaam het hardst compenseert is de plek waar de klachten zich het meest uiten. En dat kan dus zelfs in nek/schoudergebied zijn!

 

Een verkeerde stand van het stuitje of heiligbeen kun je al snel oplopen. Een harde val, vaak op de billen, is de grootste oorzaak. Dit kan ook in het verleden zijn geweest. Sommigen geven aan dat ze sinds de val pijnklachten ervaren van het stuitje, maar zeggen ook: “maar die pijn heb ik al zo lang, dat hoort bij mij”. En wanneer we dan vragen of hier ooit naar is gekeken is het antwoord in 99%: “Nee”. Maar er zijn ook genoeg die geen pijnklachten bij het stuitje of heiligbeen hebben, maar wel een scheefstand hebben.

 

Ook een bevalling kan een verkeerde stand van het heiligbeen en/of stuitje opleveren. Tijdens het persen beweegt het bekken lichtjes uit elkaar en kan na de tijd verkeerd komen te staan. Indicaties die sneller een verkeerde stand geven zijn o.a. langdurig persen, een bevalling waarbij een vacuümpomp is toegepast, een zwaarder kindje (> 4000 gram) en persen in een asymmetrische houding.

 

Zo hebben wij in onze praktijk al veel mensen goed mogen helpen. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat het stuitje of heiligbeen geen optimale stand heeft, zullen wij dit behandelen. Vaak is dit niet met 1 behandeling opgelost, omdat het lichaam heel goed is in compenseren. Ook is het afhankelijk van hoe lang de klachten al bestaan en met hoeveel pijnklachten iemand zich aanmeld.

 

Als praktijk zijn we blij dat we de technieken beheersen om het stuitje en heiligbeen te kunnen mobiliseren. Dit doen wij nu sinds 1,5 jaar en de resultaten zijn soms verbluffend. Zelf zijn wij soms ook nog wel verrast over het resultaat.

 

Zo ook het traject van een jongeman van 35 jaar. Toen hij in groep 8 zat wilde hij gaan zitten op een stoel, maar de stoel hadden ze weggetrokken. Hij was gevallen op zijn billen en daarna had hij altijd wat last gehouden bij het zitten van het stuitje / heiligbeen. “Deze klachten horen bij mij” gaf hij aan. Wel had hij ook sinds jaren in wisselende mate klachten van de onderrug. Toen hij bij ons kwam, bleek er een scheefstand van het heiligbeen. Binnen 2 behandelingen kon hij volledig pijnvrij zitten. Uiteindelijk zijn we nog het langst bezig geweest om de compensatie uit zijn rug te verminderen, maar ook dit is gelukt.

 

Een ander mooi resultaat hebben we kunnen bereiken bij een zwangere vrouw. Wij hebben haar zowel in haar tweede als derde zwangerschap mogen begeleiden in verband met bekkenklachten. Echter in de derde zwangerschap had zij bijna geen klachten en ging het veel beter. Het verschil? In de derde zwangerschap hebben we het heiligbeen gemobiliseerd en gaf duidelijk een vermindering van haar pijnklachten.

 

Naast bovenstaande cliënten hebben we nog veel meer mensen mogen helpen. Het effect is heel divers. Veel geven vermindering of het uitblijven van stuit- en onderrugpijn aan. Maar ook resultaten als minder tot geen hoofdpijn, een betere beheersing en/of ontspanning van de bekkenbodemspieren, minder buikpijn, minder benauwd gevoel, etc.

 

Heb je steeds terugkerende klachten? Of ben je nieuwsgierig of dit ook bij jou kan spelen? Kom dan langs voor een onderzoek. Wellicht kunnen we ook iets voor jou betekenen!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *