06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Oefentherapie (Cesar / Mensendieck) en Bekkenoefentherapie


Man of vrouw? Zwanger of niet zwanger? Een ieder die klachten ervaart in de rug, het bekken en/of de bekkenbodem kan terecht voor behandeling in de praktijk voor Oefentherapie of Bekkenoefentherapie.

Wat is Oefentherapie / Bekkenoefentherapie?

Oefentherapie – ook wel Oefentherapie Cesar / Mensendieck genoemd – is een behandelmethode om zorg te bieden wanneer u klachten heeft op het gebied van houding en beweging. U leert wat u zélf kunt doen om klachten te verminderen en te voorkomen. U leert anders en beter bewegen en ontvangt oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven toe kunnen worden gepast. Een goede uitleg over de oorzaak is van belang om inzicht te krijgen over uw klachten. Zo wordt u uw pijn de baas!

Door uw houding of manier van bewegen aan te passen, kunnen klachten worden verminderd én voorkomen!

Bekkenoefentherapie

Bekkenoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie, die zich richt op het behandelen van cliënten met gezondheidsproblemen in de bekkenregio. De bekkenregio is het gebied van de lage rug, het stuitje, de billen, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en het gebied rondom de heupen. Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. Wanneer de bekkenbodemfunctie verstoord is heeft dit invloed op het plassen, de ontlasting en bij geslachtsgemeenschap.

 

Verschil Oefentherapie Cesar / Mensendieck en Fysiotherapie

Een Oefentherapeut (Cesar / Mensendieck) heeft een andere werkwijze dan een Fysiotherapeut. Beiden behandelen lichamelijke klachten en geven hierbij oefeningen. Oefentherapie is echter een therapie waar u zélf aan de slag gaat om uw klachten te verminderen. Er is veel aandacht voor bewustwording hóé u beweegt. Daarmee wordt er ook gewerkt aan preventie, om klachten in de toekomst te voorkomen.

Bij Fysiotherapie wordt gebruik gemaakt van andere technieken en hulpmiddelen, zoals shockwave, tractie en manipulatie. Vaak geven Fysiotherapeuten de oefeningen met behulp van fitnessapparatuur. Een Oefentherapeut gebruikt in principe geen andere hulpmiddelen en apparaten.

Het grootste verschil tussen Oefentherapie en Fysiotherapie is dan ook de manier waarop inzicht wordt verkregen in de klachten en hoe vervolgens de verandering in bewegingspatroon en houding wordt bereikt.

 

Geen verwijzing nodig

U kunt zonder verwijzing van uw (huis)arts terecht voor zowel Oefentherapie als Bekkenoefentherapie. Alleen wanneer de behandeling bij u thuis plaatsvindt, is er een verwijzing nodig. Behandeling aan huis vindt plaats wanneer u fysiek niet in staat bent naar de praktijk te kunnen komen of in de periode net na een bevalling.

 

Meer informatie

Interessant om te lezen:

"Duidelijke uitleg, praktische oefeningen en tips"

Mw. Vriezema

Lees meer over ervaringen van cliënten