06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Oefentherapie (Cesar / Mensendieck) en Bekkenoefentherapie


Man of vrouw? Zwanger of niet zwanger? Een ieder die klachten ervaart in de rug, het bekken en/of de bekkenbodem kan terecht voor behandeling in de praktijk voor Oefentherapie of Bekkenoefentherapie. Onze praktijk hanteert een unieke werkwijze, waarin we kijken naar de voorwaarden voor bewegen (o.a. goede beweeglijkheid en standen) en ook naar hóé iemand beweegt. 

Wat is Oefentherapie / Bekkenoefentherapie?

Oefentherapie – ook wel Oefentherapie Cesar / Mensendieck genoemd – is een behandelmethode om zorg te bieden wanneer u klachten heeft op het gebied van houding en beweging. U leert wat u zélf kunt doen om klachten te verminderen en te voorkomen. Er is veel aandacht voor bewustwording hóé u beweegt. Daarmee wordt er ook gewerkt aan preventie, om klachten in de toekomst te voorkomen. U leert dus anders en beter bewegen en ontvangt oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven toe kunnen worden gepast. Een goede uitleg over de oorzaak is van belang om inzicht te krijgen over uw klachten. Zo wordt u uw pijn de baas!

In de praktijk hanteren we een unieke werkwijze. Naast dat er aandacht is voor hóé iemand beweegt, kijken we ook naar de voorwaarden voor bewegen. Zo kijken we o.a. naar de bekkenstand, de beweeglijkheid van een rug en spierspanning. Hierin passen we ook fysiotherapeutische handelingen, zoals massages en mobilisaties, toe.

Bekkenoefentherapie

Bekkenoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie, die zich richt op het behandelen van cliënten met gezondheidsproblemen in de bekkenregio. De bekkenregio is het gebied van de lage rug, het stuitje, de billen, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en het gebied rondom de heupen. Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. Wanneer de bekkenbodemfunctie verstoord is heeft dit invloed op het plassen, de ontlasting en bij geslachtsgemeenschap.

Geen verwijzing nodig

U kunt zonder verwijzing van uw (huis)arts terecht voor zowel Oefentherapie als Bekkenoefentherapie. Alleen wanneer de behandeling bij u thuis plaatsvindt, is er een verwijzing nodig. Behandeling aan huis vindt plaats wanneer u fysiek niet in staat bent naar de praktijk te kunnen komen of in de periode net na een bevalling.

Meer informatie

Interessant om te lezen:

"Duidelijke uitleg, praktische oefeningen en tips"

Mw. Vriezema

Lees meer over ervaringen van cliënten