06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Mensen die regelmatig fysieke klachten hebben zoals rug- en bekkenpijn, krijgen vaak het advies om te “luisteren naar je lichaam!”. Natuurlijk een goed bedoeld advies. Maar wanneer je langdurig klachten hebt en ook al van alles hebt geprobeerd om er vanaf te komen, is dat vaak lastig. Je weet niet waar je naar moet luisteren. 

Waarschijnlijk wordt er bedoeld dat je op tijd rust moet nemen en van houding of activiteit moet wisselen. Maar wat is op tijd rust nemen?

Je kunt van alles voelen in je lichaam. Je kunt een zeurende pijn hebben, stekende pijn, brandende pijn, spierpijn hebben, tintelingen in je benen , koude voeten.. Pijn tijdens bijvoorbeeld het bukken, pijn alleen bij ontspanning, pijn alleen bij inspanning, rekpijn, spanningspijn, etc. Vaak gaan deze vanzelf wel weer over en zijn deze kleine pijntjes onschuldig. Zelfs bij heftige bekkenklachten ontstaat er over het algemeen geen onomkeerbare lichamelijke schade. Maar de pijn kan wel zo heftig zijn dat het je leven gaat beheersen en je er door beperkt wordt in je werk en privéleven.

Om te weten wat je moet doen bij pijn is het van belang om te weten wat de pijn veroorzaakt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bepaalde spieren tijdens het werk de hele dag aangespannen hebt, maar dat niet echt merkt. Wanneer je naar huis gaat en de spieren ontspant, komt de doorbloeding op gang en komt er rek op de spier. Dan gaat het pas pijn doen. Verraderlijk is dat de pijn waarschijnlijk minder wordt zodra je de spier weer aanspant. Dat is wat veel mensen van nature doen. Je kunt hierdoor in een negatieve spiraal terecht komen waarbij je steeds weer de spieren op spanning brengt zodra je pijn voelt. Het gevolg is dat de spier volledig ‘overspannen’  raakt. Uiteindelijk heb je de hele dag pijn en geen idee meer wanneer je de spier spant of ontspant.

Spanning in de rug- en bilspieren kunnen de oorzaak zijn van een verminderde doorbloeding en afknelling van zenuwbanen. De gevolgen hiervan kunnen zijn koude benen, tintelingen, een doof gevoel en/of krachtsverlies. Als je dit op wilt lossen zal je eerst moeten kunnen voelen wanneer deze spieren gespannen of ontspannen zijn. Zolang je dat niet kunt, heb je weinig aan de tip ‘ luister naar je lichaam’.

Het is handiger dat je iemand vindt die je kan leren wat je voelt in je lijf. Een oefentherapeut Cesar / Mensendieck kan je hierbij helpen. Zelf maak ik in de praktijk gebruik van de MyoTrac. Dit is een apparaat die laat zien of je een spier aanspant of loslaat. Heel handig in het geval van de bekkenbodemspieren, omdat je geen beweging ziet bij een aanspanning. Maar ook voor andere spieren kan dit zeker een handige uitkomst zijn. Hoe beter jij je lijf voelt, des te beter kun je luisteren. En dan kun je wel je rust pakken wanneer dat nodig is.

Succes! En heb je hulp nodig? Ik help je graag! Maak dan een afspraak in de praktijk.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *