06 - 49 63 03 23 info@bekken-oefentherapie.nl

Werkwijze


Hier kunt u nalezen wat de werkwijze is tijdens de behandelingen.

Eerste behandeling

De intake

Tijdens de eerste behandeling vindt de intake plaats. Allereerst worden uw NAW-gegevens genoteerd, waarna u mag vertellen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld: waar zitten uw klachten? Wanneer heeft u meer last en wanneer heeft u minder last? Wat doet u in het dagelijkse leven? Wat zou u graag weer willen kunnen? Met deze en vele andere vragen krijgen wij een beeld van uw klachten en hoe u ermee omgaat. En dit geeft ook inzicht waar we samen aan kunnen werken tijdens de therapie.

Het onderzoek

Na het intakegesprek volgt in de eerste behandeling ook het onderzoek. Dit gebeurt meestal in ondergoed, zodat we een goede indruk kunnen krijgen van uw houding. Wanneer u dit een groot probleem vindt, dan mag u uiteraard uw kleding aanhouden.

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken hoe u beweegt. Hoe zit of staat u? Hoe loopt of tilt u? Hoe worden uw gewrichten hierbij belast? Welke spieren gebruikt u hierbij? Daarnaast zullen we ook specifieke testen uitoefenen voor bijvoorbeeld de beweeglijkheid van de rug en de stand van het bekken. Het voelen naar spierspanning is hierbij ook van belang. Door dit onderzoek proberen wij een antwoord te vinden om hiermee de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen.

 

Het behandelplan

Tussendoor en ook na het onderzoek wordt u uitgelegd wat de conclusie is: waar komen de klachten vandaan en waar gaan we aan werken. We stellen samen een plan op. Er wordt eerlijk gekeken of (bekken-)oefentherapie voor u een oplossing kan bieden. Daarna zal er nog kortdurend worden gestart met de uitvoering van het behandelplan.

 

De behandeling

Afgestemd op uw situatie, kan er in de behandelingen aandacht besteed worden aan:

  • Uitleg geven
  • Het bewustmaken en het verbeteren van de houding en de bewegingen die u maakt
  • Het optimaliseren van de stand van stuit, heiligbeen en/of schaambeen
  • Opheffen van blokkades van het SI-gewricht
  • Het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug
  • Het ontspannen van overbelaste spieren door bijv. massage, dry needling en/of taping
  • Oefeningen voor bijvoorbeeld het ontspannen van de overbelaste spiergroepen, het activeren en versterken van de juiste spieren en om de juiste houding vol te kunnen houden
  • Adviezen over instellingen van de voorwerpen die u gebruikt, bijvoorbeeld de hoogte van het bureau en stoel
  • Aanleren van de juiste ademtechniek
  • Begeleiding op het gebied van de bekkenbodem

“Eindelijk de oorzaak van mijn klachten achterhaald”

Mw. Pruisman